Tutorial membuat Scalloped Edges keliling blog

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.



Semalam ke bila tah, Anis request tutorial ((seperti dalam gambar di atas)) tengah rajin nak buat. Sebab sekarang dah jarang ber-twitter. Takda idea nak tweet apa. Hmph twitter sekarang pun dah bosan. Takda yang menarik +___+ Ok malas nak membebel panjang-panjang. Jom kita mulakan!

Apa yang anda perlu ada?
1. Photoshop ((tak kira lah cs berapa))

Cara-caranya :

1. Buka photoshop anda.

2. Set kan width dan height.
Selalunya, width buat 1000px dan heigh buat 300px

3. Tengok pada bahagian atas sekali, click Window --> Brush


4. Set kan brush korang ((ikut dalam gambar di bawah)) Yang saya petakkan warna merah tu, korang kena adjust kan okay. Ikut je apa yang ada dalam gambar


Okay, now kita nak buat scalloped edges

5. Pilih warna apa yang korang nak buat scalloped edges

6. Tekan "SHIFT" supaya scalloped edges yg korang buat tu tak senget

7. Pastikan scalloped edges korang tu betul-betul dekat bahagian tepi. Tapi jangan sampai terkeluar daripada layer. ((tengok dalam gambar))
Bahagian atas scalloped edges tu, buatkan bulat nya jadi separuh ((seperti dalam gambar))

8. Lepas dah siap buat scalloped edges yang pertama, klik "NEW LAYER" untuk buat scalloped edges yg kedua


Okay, now kita nak buat background main wrapper body blog

9. Gunakan WARNA YANG SAMA masa korang guna warna untuk buat scallopd edges tu.

10. Pilih shape yang segi empat sama.
jangan lupa buat new layer dulu


11. Lepastu, guna warna putih pulak. Dan ulang step yang sama macam tadi.
jangan lupa buat new layer dahulu



12. Okay dah siap. Korang save lah macam biasa. Dan upload dekat imgur.com untuk dapatkan url image nya. Senang je kan???!!!! Nanti part header sambung tutorial yang lain ;)))

selamat mencuba! 

Nota kaki :

i. Kalau ada apa-apa yang korang tak faham, comment ok. Saya sedia membantu.
ii. Kalau ikut semua step yang saya tunjuk, insha Allah akan menjadi.

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. akak, tahu tak macam mana nak tukar pakai blogskins?

    ReplyDelete
    Replies
    1. just revert classic template jelah

      Delete
    2. dekat mana eh? tak jumpa lah :(

      Delete
  3. Thanks Izyan for the tuto . tapi ,dekat saya punya photoshop tu tkde corak yg mcm Izyan tunjuk . nnti saya printscreen ye .

    ReplyDelete
  4. Kalau guna photoscape je boleh tak? Kalau boleh nak tuto :)

    ReplyDelete