Izyan's story kini berwajah baru

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.

Wah setelah sekian lama menyepi, hampir 2 minggu saya tak update blog. Dan sekarang baru berkesempatan update blog. Tsk tsk T_T kesian kan? Umphh kesian nyewp. Alhamdulillah, selesai semua tempahan blog + hadiah pemenang free header tu. Nasib baik mereka sudi menunggu. Huhu! Later saya update tentang tempahan blog punya okay?! Hari ni saya nak update tentang 'wajah baru' blog Izyan's Story.

SEBELUM


SELEPAS


Sebelum :

Saya menggunakan blogskins. Yang senang untuk coding, tak leceh nak kena bukak tab itu, tab ini, layout itu, layout ini. Cuma ada hanya ada 1 tempat sahaja coding untuk mengedit blog. Header, menggunakan doodle yang saya buat sendiri ((cewah)) dan sedikit warna warni. Tema blog? Jenggg takkan lari daripada warna pink. Cuma ditambah sedikit warna kuning & coklat. Huhu~ Dan menutab pun saya edit guna coding je. Simple~

Selepas :

Saya menggunakan template designer! Yeayyy leceh jugak lah nak mengedit. Sebab banyak dah lupa coding nya semua. Mula-mula, saya testing dulu dekat blog lain ((blog khas untuk edit)) lepastu, dah menjadi 60% saya pindah kan dekat blog saya ((official blog)) dan ini lah hasil titik peluh saya. Saya dapat idea ni lepas tengok blog Kak Nabila Medan. Siapa yang tak kenal dekat akak blogger famous kita ni kan? ((bangga dia sama sekolah dengan saya))

Tengok blog dia, pergh pergh pergh serious cantik gila aku cakap sama kau! Hahahahaha. memang korang rasa takkan jemu ah hari-hari blogwalking dekat blog dia. Lepas saya cari cari dan terus mencari gimana mahu buat main body sendiri ((ada gak la give up nya)) akhirnya saya jumpa! Yeahhhh saya jumpa dekat Belog Cap Ayam. Nasib baik lah kan ada tutorial nya dekat situ. Tapi susah jugak lah. Banyak kali try and error. Asyik tak jadi je. Lepastu baru dapat idea nak buat macam mana.

Paling menyakitkan hati bila dah buat main body background nya dah jadi, lepastu header nya pulak bermasalah. Rehat jap, makan, tidur, tengok tv. Lepas dah rehat, terus edit balik. Layan twitter jap, kuikui~ And akhirnya tersembul mentol tepi kepala yang sedang menyala agak tidak terang tu, macam gitu rupanya nak buat ((agak susah nak terangkan))

Saya rasa agak bangga jugak lah sebab berjaya korek-korek code washed denim ni balik. Rasa puas. Ye puas sangat sangat! Tapi tang menu tab tu takda idea nak buat gimana. Nak buat dropdown menu tapi tak lah banyak benda nak kena sumbat. Akhirnya buat sementara waktu buat dulu guna gambar sendiri. Saya buat dekat photoshop je. Simple simple je. Malas nak fikir sebab esok ada kelas tambahan ((sungguh malas nak pergi)) Ni pun ada belum siap lagi bahagian komen.

TEMPAHAN BLOG KINI DI BUKA

Rajinkan diri untuk komen tentang wajah baru blog saya. Komen anda amat saya perlukan. Komen lah apa yang cacat cela nya, apa yang perlu di tukar, yang perlu di ubah suai. Byebye~~


19 comments:

  1. Hmm, Im always jealous with your blog kak Izyan T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog kak Izyan biasa-biasa jelah amirah ;)

      Delete
    2. Biasa tapi lawa, menarik, cantik. Tambah header tu. Hmm. Jelesnya :( hukhuk

      Delete
  2. Replies
    1. ehe thanks aten, blog aten lagi comel ;)

      Delete
  3. alhamdulillah. bakat dari Allah :)

    ReplyDelete
  4. izyan guna photoshop ke buat header tu comel la

    ReplyDelete
  5. tetap cantik dan comel..geram tengok..:)

    ReplyDelete